Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko

ieta sportowa stosowana przez sportowca łączona jest z przyjmowaniem produktów zawierających dużą ilość białek oraz stosowaniem preparatów białkowych. Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości białka potrzebuje konkretny sport

Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko

Odpowiedzialne przyjmowanie białek

Pełna dieta sportowa obejmuje dietę stosowaną przez sportowca na co dzień oraz dietę wprowadzaną bezpośrednio przed ważnymi zawodami. Często ogólna dieta sportowa stosowana przez sportowca łączona jest z przyjmowaniem produktów zawierających dużą ilość białek oraz stosowaniem preparatów białkowych.

Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości białka potrzebuje konkretny sportowiec do tego, żeby mógł pozostawać w dobrej formie i zajmować wysokie pozycje w planowanych dla siebie zawodach. Powinien on umiejętnie łączyć stosowaną przez siebie dietę z planem ćwiczeniowym, a jednocześnie przyjmować preparaty białkowe w sposób odpowiedzialny zgodnie ze wskazaniami otrzymanymi przez swojego trenera lub dietetyka.


Zdrowotne walory sportu

Uprawianie sportu uznawane jest za bardzo dobrą metodę utrzymania zgrabnej sylwetki. Dzieje się tak dlatego, że sport pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów, a poza tym sprawia, że człowiek zaczyna jeść o regularnych porach, to znaczy po każdej, kolejnej rundzie treningów. Sport wpływa także na poprawę ogólnej sprawności człowieka, który zaczął regularnie ćwiczyć i stara się o utrzymywanie dobrej równowagi i dobrej pozycji ciała.

Wszystko to sprawia, że uprawianie sportu wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia osoby, która zaczęła regularnie ćwiczyć. Oczywiście jest to możliwe tylko wówczas, gdy natężenie uprawianych ćwiczeń nie jest zbyt mocne dla konkretnej osoby. W przeciwnym razie zbyt mocne treningi mogą wywołać u sportowca powstanie jakiejś kontuzji.


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood