Witaminy i minerały w diecie sportowej
Minerały i witaminy regulują pracę naszego organizmu i zachodzące w nim procesy. W tym również procesy odpowiedzialne za powstawanie i rozbudowanie tkanki mięśniowej, czy też spalanie tkanki tłuszczowej.
Dlatego odpowiedni poziom witamin i ich dobre źródła w diecie są tak istotne w życiu sportowca- i tego zawodowego i tego hobbystycznego. Ich niedobór może powodować rozregulowanie całego systemu odpornościowego, trawiennego i nerwowego. Potrafi to być nie tylko niebezpieczne dla wyników treningu, ale i stanowić poważne zagrożenie dla dobrego stanu zdrowia. Dlatego warto badać ich poziom regularnie.
Witaminy wg. Wikipedii
Witaminy ? grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin)1. Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy1.
Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór ? hipowitaminoza, zaś nadmiar ? hiperwitaminoza1.
Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita ? 'życie' i amina ? witamina B1 zawierała grupę aminową)1.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy
Zielony na siłowni
Siłownia dla nowicjusza to ciężki orzech do zgryzienia, zwłaszcza, gdy dużo osób ćwiczy. Łatwo się wtedy zagubić, ale z drugiej strony zawsze jest kogo się zapytać o pomoc w ćwiczeniu na danym urządzeniu. Może dojść do poważnych kontuzji, które tylko zniechęcą nas do dalszych ćwiczeń.
Pomoc trenera może być w tych trudnych początkach wręcz niezbędna, aby ćwicząc się nie uszkodzić. Warto więc wydać te parę złotych więcej przez pierwszy miesiąc uczęszczania na siłownie, aby nie była to droga przez mękę.