Trening i suplementy, co i jak?

może być niebezpiecznaJakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych. Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy. W efekc

Trening i suplementy, co i jak? Wybierając markę odżywek należy kierować się jej opiniami na rynku. Najważniejsza jest przyswajalność. Generalnie można poradzić się w jakimś sklepie, np. .

Duża zawartość białka może być niebezpieczna

Jakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych. Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy. W efekcie organizm tracił masę. Dieta z pozoru idealna, zwłaszcza dla miłośników mięsa. Ale czy aby na pewno? Spożywanie takich niezbilansowanych posiłków jest BARDZO niebezpieczne dla zdrowia, może się skończyć zakwaszeniem organizmu i doprowadzeniem nerek do ruiny. Dieta z większa zawartością białka jest polecana dla sportowców i dla rtych, którzy budują swoją masę mięśniową, jednak jest to żywienie zbilansowane, nie wykluczające innych składników odżywczych. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, to lepiej zrobić to z pomocą diety ułożonej przez specjalistę.


Definicja Crossfit'u

Crossfit powstał w 2001 roku, kiedy Amerykanin Greg Glassman zaczął używać tego programu dla trenowania policji w Kalifornii. Potem został też wdrożony w treningu marines, strażaków i żołnierzy amerykańskich.

Ze względu na dobre wyniki treningowe, crossfit stał się popularny w wielu krajach świata.

Crossfit bazuje na codziennym programie ćwiczeń, które wykonuje się w sposób określony, określoną ilość razy.

Twórca crossfit, Greg Glassman, opracował dla trenujących wiele różnych programów dziennych, niektórych nazwanych na cześć różnych znanych osób: żołnierzy, policjantów czy bohaterów.

Program dzienny może trwać od 5 do 30 minut.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/CrossFit


Białka w diecie

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.